Węgry są częstym celem podróży Polaków, ponieważ kraje te dzieli niewielka odległość, a rozwinięta sieć komunikacyjna umożliwia szybką podróż różnymi liniami. Szczególnie atrakcyjnym miastem na Węgrzech jest Budapeszt – stolica państwa, w której można zobaczyć wiele interesujących i monumentalnych zabytków. W Budapeszcie znajduje się także największe jezioro w kraju i całej Europie Środkowej – Balaton, oraz termy z relaksującymi wodami o leczniczych właściwościach. Liczne atrakcje i ciekawe obiekty zachęcają do wielogodzinnego zwiedzania, a czyste powietrze pobudza apetyt. Gdzie warto wybrać się na obiad w Budapeszcie, aby poznać tradycyjne smaki Węgier?

Kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z gulaszem i obecną niemal we wszystkich potrawach papryką pod różnymi postaciami – suszoną, wędzoną lub świeżą. Regionalne potrawy Madziarów odpowiadają gustom Polaków, ponieważ z jednej strony są swojskie, a z drugiej różnią się od dań staropolskich. Kuchnia węgierska obfituje m.in. w aromatyczne potrawy, obficie doprawiane ostrymi przyprawami. Planujesz weekend lub dłuższy pobyt na Węgrzech? Dzięki rozbudowanej sieci AccorHotels znajdziesz hotel na Węgrzech w dostosowanym do twoich oczekiwań standardzie! Jeżeli chcesz poczuć niezwykły klimat kraju, wybierz się do Budapesztu i spędź niezwykłe wakacje na poznawaniu historii Węgier i regionalnych potraw! W poniższym tekście przedstawiamy 5 dań, których warto skosztować.

Budapeszt jest celem turystycznym nie tylko Polaków, lecz także innych narodowości. Dlatego w większości restauracji dostępne jest menu w języku angielskim, choć nierzadko można też dostać jadłospis w wersji polskojęzycznej. Jeżeli jednak trafimy na regionalną, węgierską restaurację, w której dostępne jest jedynie menu w ojczystym języku Węgrów, warto wcześniej się dowiedzieć, co oznaczają poszczególne nazwy potraw – pozwoli to uniknąć niespodzianki na talerzu.

Hortobágy, czyli naleśniki w węgierskim wydaniu

Hortobágy to naleśniki mięsne, które bardzo często są podawane na obiad. Jest to jedna z najpopularniejszych węgierskich potraw wykonana z tradycyjnego ciasta naleśnikowego, wypełnionego gulaszowym mięsem cielęcym ze smalcem i ostrą papryką. Danie podawane jest z sosem śmietanowo-pomidorowym i można je zamówić w niemal każdej węgierskiej restauracji.

Pörkölt – gulasz w węgierskim wydaniu

Pörkölt to węgierskie danie narodowe, które bardzo często kojarzone jest z polskim gulaszem. Wymyślili je pasterze, którzy na słoninie smażyli kawałki mięsa z cebulą. Dopiero później, po sprowadzeniu do Europy papryki, danie to stało się narodowym przysmakiem na Węgrzech.

W zależności od regionu pörkölt przyrządzony jest z innego rodzaju mięsa – wołowego, cielęcego, baraniego i wielu innych. Kroi się je na kawałki i dusi w węgierskim winie z przecierem pomidorowym. Zanim mięso zmięknie, należy dodać do niego podsmażoną na gęsim smalcu cebulę i paprykę. Tradycyjnie pörkölt przygotowywało się w zawieszonym wysoko nad ogniem żeliwnym garze. Węgierski gulasz można dostać w każdej restauracji w Budapeszcie i zazwyczaj podawany jest on z pszennymi kluseczkami.

Halászlé – potrawa węgierska dla wielbicieli ryb

Halászlé to tradycyjna zupa rybna przyrządzana z ryb słodkowodnych – najczęściej karpia, rzadziej suma, który jest dużo łagodniejszy w smaku. Halászlé nie jest skomplikowaną potrawą, ponieważ jej przygotowanie polega na zagotowaniu wszystkich składników w jednym garnku.

Zupę przygotowuje się na bazie kręgosłupa, głów i płetw karpi, które wyciąga się po ugotowaniu wywaru. Później dodaje się do niego sproszkowaną paprykę, przecier pomidorowy oraz podsmażoną cebulę i świeżą paprykę. Dopiero na 10 minut przed końcem gotowania do zupy wrzuca się dzwonki karpia. Obowiązkową przyprawą jest oczywiście słodka i ostra papryka.

Węgierska potrawa ma długą tradycję, ponieważ pierwsze wzmianki o niej zawarte są w książce kucharskiej z 1876 roku ,,Szegedi szakácskönyv”. Aby skosztować rybnego przysmaku, warto wybrać się do restauracji nad wodą, gdzie klimat miejsca podkreśli wyjątkowy smak potrawy. Wybierz hotel w Budapeszcie z widokiem na Dunaj lub Balaton i rozkoszuj się wyjątkowymi smakami węgierskiej kuchni w otoczeniu pięknej przyrody.

Lángos, czyli węgierska wariacja placka ziemniaczanego

Kuchnia węgierska najbardziej kojarzy się z daniami mięsnymi, jednak nie brak w niej także potraw warzywnych i mącznych. Lángos to węgierski, nieco fastfoodowy przysmak, który zyskał uznanie nie tylko w kraju Madziarów, jest bowiem serwowany także na Słowacji, w Czechach i niektórych miastach Polski.

Lángos to placek drożdżowo-ziemniaczany z dodatkiem mąki. Danie smaży się na głębokim tłuszczu i, podobnie jak polskie placki ziemniaczane, podaje na słono lub słodko. Różnica między obiema potrawami polega na tym, że lángos jest przygotowywany z ugotowanych ziemniaków, natomiast polskie danie z surowych, a ponadto nie dodaje się do niego drożdży, cukru i mleka.

Lángos można skosztować niemal we wszystkich barach w Budapeszcie. Podawany jest najczęściej z kwaśną śmietaną, żółtym serem i czosnkiem lub na słodko z konfiturami bądź miodem i śmietaną.

Lecsó – kultowe danie kuchni węgierskiej

Na liście najbardziej tradycyjnych dań węgierskich nie mogło zabraknąć lescó, które zna niemal każdy. Potrawa przygotowywana jest z samych warzyw i może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs. W polskiej wersji lescó do warzywnego sosu dodawana jest kiełbasa.

Lescó jest daniem minimalistycznym, ponieważ składa się jedynie z cebuli, białej papryki i pomidorów, które, zgodnie z tradycyjnym przepisem, przed uduszeniem powinno się podsmażyć na gęsim smalcu. Węgierska potrawa obowiązkowo musi być doprawiona sproszkowaną słodką i ostrą papryką, które dodają jej wyrazistości.

Jeżeli wybierasz się na urlop do Budapesztu i chcesz zapoznać się z tradycyjnymi smakami kuchni węgierskiej, nie zapomnij o jeszcze jednym elemencie, który wzbogaca smak narodowych dań Madziarów – winie. W stolicy kraju znajdziesz doskonałej jakości trunki białe i czerwone oraz o różnym stopniu słodkości, które wspaniale pasują do każdego dania.

5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here